Karhun katselu suo

Karhun kuvaus kesällä

Valoisat kesäyöt mahdollistavat läpi yön kuvaamisen kaikenlaisilla kameroilla ja objektiiveilla.

Hinta / henkilö alkaen

159 €

Saatavilla

1.5 - 31.8.

Toukokuu

Ympäristön värimaailma vaihtelee ruskean eri sävyissä. Vihreää kasvillisuutta ovat vain mäntyjen havunneulaset, kunnes toukokuun loppua kohden maasto alkaa vihertää ja kesäkuussa maa on jo vihreän kasvillisuuden peitossa. Maasto on vielä toukokuun puolessa välissä kosteaa lumen sulamisvesistä, mutta kuun puolenvälin jälkeen maasto alkaa kuivua.

Toukokuu on hyvää aikaa lintujen suhteen, koska tällöin muuttolinnut ovat liikkeellä, muun muassa pikkulinnut, vesilinnut, kotkat ja haukat liikkuvat pohjoiseen, ja niitä on mahdollisuus nähdä kojuista. Ympäristössä joka puolelta kuuluu lintujen laulua. Pöllöt voivat äännellä yöaikaan, joskus ne lentävät kojualueella tai istuvat ympärillä olevissa puissa. Hyvinä myyrävuosina, kun pöllöille on riittävästi ravintoa, alueella on mahdollista nähdä lapinpöllö, helmipöllö, viirupöllö tai varpuspöllö. Kojualueen lammilla on mahdollista kuvata muun muassa telkkää, tavia, heinäsorsaa, haapanaa, uiveloa tai laulujoutsenta. Rannalla ruokaa voi etsiä rantasipi, suokukko, valkoviklo, joskus jopa kurki tai metsähanhi. Keväällä merikotka on vakiovieras alueella.

Kesä-, heinä-, ja elokuu

Suomen kesä on valoisa, lämmin ja vihreä, kasvillisuus on rehevää ja kasvit kukkivat. Kesäkuun lopulla useiden lintujen pesintä alkaa olla ohi. Samaan aikaan loppuu myös lintujen laulaminen, mutta lintujen poikueita näkyy kojualueen ympäristössä. Susien ulvonta voi kuulua tyynessä kesäyössä hyvinkin kaukaa ja joskus sudet voivat tulla kojualueelle kuvattavaksi. Myös ahmat liikkuvat kesän aikaan hyvin kojualueella. Valoa riittää yöllä kuvattaessa koko kesän ajan. Alkukesästä valoisa aika pitenee ja keskikesän yöt ovat valoisimpia, kun kesäkuussa valoisaa on melkein 24 tuntia vuorokaudessa. Kesäyön valo antaa mahdollisuuden kuvata läpi yön. Aurinko laskee vasta myöhään yöllä ja nousee jo aamuyöstä, valoisaa aikaa on reilu tunti auringonlaskun jälkeen ja vastaavasti reilu tunti ennen auringonnousua. Myöhemmällä puoliskolla kesää yön hämärä aika kestää lyhyen aikaa. Kesäyön auringonnousu on yksi keskikesän kohokohdista minkä toivoisi jokaisen kokevan. Elokuun alussa myös yöllä on mahdollista kuvata, mutta yöt voivat olla hämäriä. Hämärä aika yöllä pitenee kuukauden edetessä ja loppupuolella kuukautta yöllä on muutama tunti pimeää. Elokuun puolenvälin jälkeen ilmaantuvat ensimmäiset ruskan merkit ja ilma viilenee, jonka seurauksena ilmaantuu myös usvaa. 

Sisältyy

Eväspaketti kojuun

Karhuyö sisältää eväspaketin, mikä sisältää termospullon ja kuumaa vettä, 0,5 l vesipullon, jogurtin, eväsleivät, teepussit, pikakahvin, sokerin, kahvimaidon. Eväät on pakattu reppuihin, jotka annetaan jokaiselle ennen lähtöä.

Jokainen voi ottaa halutessaan myös omia eväitä mutta muista että alkoholi ja kojuissa tupakointi on kielletty.

Vaatimukset

Lämpötilat

Toukokuu

Toukokuun alussa lämpötilat ovat yöllä nollan tuntumassa ja päivällä +5 ja +10 asteen välillä. Toukokuun lopulla lämpötilat ovat yöllä +5 ja +10 välillä ja päivällä +10 ja +20 asteen välillä.

Kesä-, heinä-, elokuu

Kesäkuun lämpötilat ovat yöllä +5 ja +10 välillä ja päivällä +10 ja +25 asteen välillä. Heinäkuun lämpötilat ovat yöllä +5 ja +15 välillä ja päivällä +10 ja +25 asteen välillä.    Elokuun lämpötilat ovat yöllä +5 ja +10 välillä ja päivällä +10 ja +20 asteen välillä.

Vaatetus ja varustus

Toukokuu

Kojuissa on talvimakuupussit, kannattaa laittaa makuupussi tuolille ja mennä sukkasillaan makuupussin sisälle, näin pysyy paremmin lämpimänä ja pystyy samalla kuvamaan. Koska yöt alkupuolella kuukautta voivat vielä olla viileitä, on tärkeää muistaa henkilökohtainen lämmin yleisvaatetus, pipo, lämpimät käsineet, villasukat ja kosteuden kestävät jalkineet.

Kesä-, heinä-, elokuu

Kesä- ja heinäkuussa sekä elokuun alkupuolella kojussa voi olla kuuma, shortsit ja t-paita ovat tällöin sopiva vaatetus. Elokuun lopulla voi olla jo viileitä öitä, jolloin pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ovat sopivia. Hyönteiset eivät ole ongelma kojuissa, joten tarvetta hyönteismyrkkyjen käyttöön ei ole. Vältä hyönteismyrkkyjen käyttöä.

Agenda

Info karhuista, kuvaamisesta ja kojuista

Info alkaa keskuksen auditoriossa

Aikataulu

Touko-, elokuu

Klo 17.00 Info, jonka jälkeen lyhyt kävely kojuille (500-900 metriä).

Klo 07.00 Paluu kojuilta. 

Varaa Online

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä