pohjoiset lajit

Karhu

Ursus Arctos

Ruskea karhu on kooltaan vaihtelevin nykyajan karhuista. Sen tyypillinen koko riippuu siitä, mistä lajista se on kotoisin, ja monet alalajit vaihtelevat kooltaan huomattavasti. Karhut vaihtelevat kooltaan myös yksilöllisesti kauden aikana, keväällä niiden ollessa keveämpiä, kun taas syksyn mittaan niiden ravinnon tarve on noussut valmistuessa talvihorrokseen, jolloin karhut eivät syö mitään kevääseen asti.

Ruskea karhua kuvataan useasti eläimenä, joka suosii yöaikaan liikkumista. Kuitenkin sen on havaittu liikkuvan myös iltaisin sekä aikaisin aamulla. Lisäksi vastasyntyneet, erauspennut sekä vanhemmat karhut suosivat hämärän aikaan liikkumista hiljaisilla alueilla. Kauden aikana, karhu voi saavuttaa huomattavan paljon lisää painoa suhteessa talviunilta heräämiseen, jopa 180 kiloa. Tästä painosta on apua pitkän talven aikana.

Bear in forest

Susi

Canis Lupus

Susi on rakenteeltaan voimakas ja hoikka, syvästi laskevilla kylkiluilla, kaltevalla selällä ja vahvalla niskalla. Sudella on pidemmät jalat suhteessa muihin koiraeläimiin, mikä takaa sille erinomaisen liikkuvuuden lumisissa maastoissa. Suden pää ja otsa on leveä. Sillä on vahvat leuka ja suora kuono. Suden hampaat ovat isot ja painavat, täydelliset luiden puremiseen verrattuna muihin koiraeläimiin. Kuten muutkin laumassa pyydystävät nisäkkäät, sudet pyydystävät ravinnokseen pääasiassa luonnonvaraisia kasvissyöjiä, kuten hirviä, joiden paino voi olla koko susi laumaa painavampi.

Wolf in swamp

Ahma

Gulo gulo

Ahma on vankka ja lihaksikas eläin. Sen lyhyet jalat, leveä ja pyöreä pää, pienet silmät ja lyhyet korvat muistuttavat enemmänkin karhua, kuin muita näätäeläimiä. Vaikka ahman jalat ovat lyhyet, sen leveät viisikyntiset tassut kourunmaisilla kynsillä helpottavat ahman liikkumista jyrkillä kallioilla, puissa ja lumella.

Ahma luokitellaan pääasiassa haaskaeläimeksi. Suurin osa ahman ravinnosta on peräisin raadoista, joiden varassa se elää talvella ja keväällä. Ahmat saattavat löytää raadon itse, syödä raatoa toisen pedon jälkeen, tai ottaa sen toiselta pedolta. Ahmat tapaavat seurata suden ja ilveksen jälkiä, tarkoituksena löytää niiden hylkäämiä raatoja. Tämän ruoanhankintamenetelmän uskotaan olevan ahman suosima vain ravinnon ollessa vähissä talven aikaan.

Wolverine on snow

Pöllöt

Strigiformes

Pöllöillä on suuret, eteenpäin suuntautuvat silmät sekä korvat, haukkamainen nokka, litteä naama ja silmien ympärillä useasti näkyvä sulkaympyrä, kasvolevy. Tämän levyn muodostavat höyhenet voidaan säätää tarkentamaan ääniä terävästi eri etäisyyksiltä pöllöjen epäsymmetrisesti sijoittuviin korviin. Useimmilla linnuilla on korvat päänsä sivuilla, mutta pöllön eteenpäin suuntautuvien silmien stereoskooppinen luonne sallii syvällisemmän havaitsemisen, jota tarvitaan hämärässä metsästyksessä. Koska pöllöt ovat kaukonäköisiä, ne eivät pysty näkemään mitään selvästi muutaman senttimetrin päässä silmistään. Pöllöjen kaukonäkö etenkin hämärässä on poikkeuksellisen hyvä.

Great gray owl flying

Kotkat

Aquila

Kotkat ovat suuria, voimakkaita petolintuja, joilla on painavat päät ja nokka. Kuten kaikilla petolinnuilla, kotkilla on erittäin suuri koukkumainen nokka lihan repimiseen saaliistaan, vahvat lihaksikkaat jalat ja voimakkaat kynnet. Kotkien nokka on painavampi, kuin muiden petolintujen.

Kotkien silmät ovat äärimmäisen voimakkaat. Joidenkin kotkalajien silmien näköterävyyden on arvioitu olevan 3 kertaa ihmistä parempia. Tämän terävyyden ansiosta kotkat voivat havaita potentiaalisen saaliin kaukaa. Terävyys johtuu kotkan suurista pupilleista, jotka varmistavat tulevan valon minimaalisen sironnan. Kaikkien tunnettujen kotkalajien naaras on koirasta suurempi.

White tailed eagle landing on top of a tree

Tikat

Picus

Tikoilla on vahvat nokat puiden hakkaamiseen ja pitkä tarttuva kieli ruoan pyydystämiseen. Tikat voivat viestitellä toistensa kanssa rummuttamalla nokalla puuhun. Tikat elävät pääasiassa yksinäistä elämää ja voivat olla hyvinkin yksilöllisesti käyttäytyviä. Tikan käytös voi vaihdella aggressiivisesta vetäytyvään. Tikat voivat puolustaa omaa ruokintapaikkaansa siipiä heiluttamalla, rummuttamalla nokkaansa, jahtaamalla toista tikkaa ja tekemällä ääniä.

Great spotted woodpecker